2020-11-05 08:19:41• hírek • Bede Emőke

Magyarul is tud a családon belüli erőszak áldozatai számára kifejlesztett applikáció

A Román Rendőrség, a Necuvinte és a Code for Romania Egyesületek, valamint a Vodafone közös együttműködéséből jött létre nemrégiben a Bright Sky Románia nevű, okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett alkalmazás, mely által a kezdeményezők a családon belüli erőszak áldozatainak szeretnének segítő jobbot nyújtani.

„A Bright Sky egy olyan ingyenes mobilapplikáció, amely támogatást és információkat nyújt olyan személyek számára, akik bántalmazó kapcsolatban élnek, vagy akik aggódnak egy ismerős személy miatt. A Bright Sky rendelkezésre bocsátja a segélyszolgáltatások adatbázisát, a kapcsolatokon belüli biztonságot felmérő kérdőíveket, küzd a családon belüli erőszakkal kapcsolatos mítoszok ellen, ismerteti azokat a törvényes előírásokat, amelyek a családon belüli erőszak áldozatát védelmezik (a rendőrség által adott ideiglenes védelmi rendeletet és a bíróság által adott védelmi rendeletet), valamint az online biztonság növelése céljából elvégezhető intézkedéseket is. Az applikáció hasznos információkat és tanácsokat nyújt a nyilvános / privát közegben történő zaklatással és a szexuális zaklatással kapcsolatban. A Bright Sky-t ugyanakkor használni lehet arra is, hogy információkkal szolgáljanak bármely személynek, aki többet szeretne megtudni a családon belüli erőszakról, a jelenség megértésétől egészen a rendelkezésre álló szaksegély-típusokig” – olvasható az alkalmazás magyar nyelvű ismertetőjéből.


Az applikáció a fentebb említett funkciók mellett tartalmaz egy virtuális naplót is, melyben a bántalmazott fél szöveg, fénykép, videó vagy hangfelvétel formájában dokumentálhatja az elszenvedett abúzusokat, és azonnal továbbíthatja azokat egy tetszőleges e-mail-címre anélkül, hogy a konkrét fájlokat a telefon eltárolná a memóriájában. Annak érdekében pedig, hogy az alkalmazás ne szúrjon szemet az agresszornak, a felhasználó akár a rejtett üzemmódot is aktiválhatja. Ilyen esetben a Bright Sky egy hétköznapi időjárás-előrejelző applikáció „álcáját ölti magára”, viszont a bántalmazott fél egyetlen érintéssel előcsalogathatja a szoftver „valódi énjét”.



A hatóság néhány tanácsot is megfogalmazott a leendő felhasználók számára:

  • Ha veszélyben érzi magát, ne habozzon tárcsázni a 112-es segélyhívót.
  • Lehetőség szerint olyan készülékre telepítse az alkalmazást, amelyhez a bántalmazónak nincsen hozzáférése.
  • Mielőtt 'Az én naplóm" funkciót használná, bizonyosodjon meg róla, hogy van egy olyan e-mail-címe, melyhez az agresszornak nincsen hozzáférése, hiszen oda kerülnek mentésre a szövegek, fényképek, videók, hangfájlok, amelyeket a későbbiekben akár bizonyítékként is használni lehet.
  • Az alkalmazásban elérhető kérdőívek csak irányadó jellegűek, nem tekinthetőek a kapcsolat állapotának egyetlen mércéjeként. Amennyiben nem érzi magát biztonságban, forduljon valamelyik, az alkalmazásban is fellelhető segélyszolgálathoz.
  • Noha az alkalmazást el lehet rejteni a bántalmazó elől, ne feledje, hogy a kimenő hívásoknak a hívásnaplóban vagy a telefonszámlán is nyoma maradhat, így ha ezeket titokban szeretné tartani, használja egy olyan ismerőse telefonját, akiben maradéktalanul megbízik.


Az egészen könnyen kezelhető alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Store-ból és az Apple Store-ból is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: